פיזיולוגיה של המאמץ
פיזיולוגיה של המאמץ
פיזיולוגיה-הינו מדע החוקר את התהליכים המתרחשים בגוף האדם.פיזיולוגיה של המאמץ-הינו מדע החוקר את התהליכים המתרחשים בגוף האדם בזמן מאמץ.
הבנת התהליכים המתרחשים בגוף במאמץ ולאחריו תביא להבנת כל אותן תופעות המתלוות לסוגי המאמצים השונים (הזעה, נשימה מהירה, עליית חום הגוף וכו'). כמו כן, תביא להכנה טובה יותר של הגוף לקראת ביצוע סוגי מאמצים שונים.
הבדלים-בין תהליכים המתרחשים בגוף במנוחה ובמאמץ:
טמפרטורת הגוף הינה כ- 36.5 - 37.5 מעלות במנוחה לעומת 40 מעלות במאמץ.מספר פעימות הלב הינו כ- 60 - 80 פעימות בדקה במנוחה לעומת: הגיל 220- פעימות הלב בדקה במאמץ.
כמות האויר הניכנסת לריאות - 6 - 10 ליטרים בדקה במנוחה לערמת כ 150- ליטרים בדקה במאמץ.
כמות הדם שהלב מזרים לגוף הינה כחמושה ליטרים בדקה בעת מנוחה לעומת כ- 25 ליטרים בדקה בעת מאמץ.
מנתונים אלו ניתן לראות בברור כי התהליכים המתרחשים בגוף בזמן מאמץ הינם בעוצמה גבוהה מאוד יחסית לעוצמת התהליכים המתרחשים במנוחה.
עליה זו בעוצמת המאמצים קשורה ישירות לאנרגיה.
אנרגיה
כל התהליכים בגוף דורשים אנרגיה לעצם קיומם. האנרגיה מסופקת לתהליכים אלו ע"י מספר מנגנונים, אשר אותם אנו מפיקים מאבות המזון בדיאטה.אבות המזון המספקים אנרגיה לגופנו להלן הם: פחמימות, שומנים וחלבונים.
הגוף מנצל את אבות המזון לצורך הפקת אנרגיה ואת העודפים אנו מאחסנים במקומות שונים בגוף (פחמימות בצורת גליקוגן בשרירים ובכבד, שומנים בשיכבת התת-עורית, חלבונים בונים את תאי השרירים ועודפיהם הופכים לשומנים כמו גם עודפי הפחמימות).
מכלל האנרגיה הכימית המופקת מאבות המזון רק כ- 20 אחוזים מנוצלים כאנרגיה מכאנית לצורך התהליכים שבנוף ואילו יתר 80 האחוזים נפלטים בצורת חום.
להלן הנוסחא:
80% חום + 20% אנרגיה מכאנית = 100% אנרגיה כימית.
תגובות
הוסף רשומת תגובה